ISPS-rådgivning
Nordic Crisis Management AS tilbyr rådgivning innenfor ISPS-koden. Vi vil kunne gi bistand i forbindelse med revidering og oppdatering av planverk knyttet til havneanlegg, samt behov i forbindelse med krav gitt i forskrift om sikring av havner.
ISPS-årsavtale
Nordic Crisis Management AS har inngått ISPS årsavtaler med ca 200 havneanlegg i Norge og Sverige. Formålet med årsavtalene er å sikre at havneanleggene oppfyller alle myndighetskrav til det løpende sikringsarbeidet.
Internrevisjon
Nordic Crisis Management AS tilbyr internrevisjon og gjennomgang av planverk. Dette kan vi gjøre uavhengig av inngåtte avtaler. Vi har gjennomført en rekke internrevisjoner på ulike havneanlegg.
Sårbarhetsvurdering og sikringsplan
Det er kun Kystverket eller godkjent Recognized Security Organizations (RSO) som kan utarbeide en sårbarhetsvurdering. Hvis det er en RSO som utarbeider sårbarhetsvurderingen, skal denne godkjennes av Kystverket.
§ 9 i Forskrift om sikring av havneanlegg sier følgende om utarbeidelse av sårbarhetsvurdering:
- Med sårbarhetsvurdering menes en prosess for å identifisere og vurdere sårbarhet for
infrastruktur og eiendeler som er viktig å beskytte, for deretter å fastsette de riktige
sikringstiltak. - Det skal gjennomføres en sårbarhetsvurdering for hvert havneanlegg.
- Sårbarhetsvurderinger kan gjennomføres av Kystverket eller godkjent sikringsvirksomhet. En sårbarhetsvurdering som er gjennomført av en godkjent sikringsvirksomhet skal godkjennes av Kystverket.
Sårbarhetsvurderingen skal minst tilfredsstille de krav som fremgår av ISPS-koden del A kapittel 15 og del B 15.3.For å oppfylle krav fra Forskriften og ISPS-koden har Kystverket utarbeidet en mal, som trådte i kraft 28.mars 2017, som skal anvendes ved gjennomføring av en sårbarhetsvurdering. Denne malen er utarbeidet med bakgrunn i Norsk Standard (NS) 5832. I NS 5832 brukes formelen:
Risiko = trussel x verdi/konsekvens x sårbarhet. Trussel og verdier er forholdsvis konstante, mens det er muligheter å redusere sårbarheten for dermed å redusere risikoen for at noe kan hende i havneanlegget. Prosessen er delt inn i syv trinn. Sårbarhetsvurderingen utarbeides for havneanleggets normale operasjonsmønster på det tidspunktet den blir utført. Den skal være avgrenset til å gjelde havneanlegget, begrenset av eiendomsgrensen og eventuelt andre områder havneanlegget råder over, samt forhold og infrastruktur i havneanleggets umiddelbare nærhet. Den skal bygge på tilgjengelige kilder og på informasjon som fremkommer i dialog med representanter for havneanlegget og andre ressurspersoner. Sårbarhetsvurderingen skal revideres og ajourføres regelmessig, minimum hvert 5. år ved fornyet godkjenning, og alltid ved større endringer i havneanlegget eller andre forhold som får betydning for havneanleggets risiko.
Se også:
Vil du vite mer?
Fyll inn kontaktskjema under så tar vi en prat.